JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Sunday, December 27, 2009

TiBa-TiBa Je aKu TeRiNGaT ePiSoD2

Dh lama aku tglkn rumahku ini.korang rindu ke kat aku(ihikz pasan!).ok nak smbung citer tentang deliver my kidz ne. . .bca ye!


2nd AL-ANEEM AZEEQMAL(AZEEQ)
24.6~>Subuh pukul 4pg sudah sakit2 pinggang.aku memang dh tau ne mesti nak brank.tp msa ne aku msh boleh thn sket je.nak titun tp mata tak leh pejam.aku tunggu2 smpai ler jam pukul 6pg.

Bila aku rasa mcm tak thn lg skit pinggang pukul 7lbih aku mandy.hubby msh tido.dh siap mandy n pack brg2 yg mmg nak dbwa tuk pegi spital aku kejutkn hubby bgtau kat dia yg aku dh skit sgt2.so hubby pun pegi mandy.sementara aku wait hubby mandy aku kejutkn mak aku yg msh lena dbuai mimpi.aku ckp kat mak aku yg aku na pegi hospital coz dh tak larat.

Mak aku terkejut n trus rushing cri bju n sterika bju.mak aku pun kejutkn adik aku intan175 coz temankn pegi kehospital.mcm biasa aku minum milo pns2 sementara menunggu mereka bersiap2.

Sakit pinggang makin kerap n smpai mengigit bibir.nasib bek tak luka bibir aku.

Pukul 8lbih kmi pun bertolak kehospital.smpai je kat sna truz je aku msuk lam labour room n mcm biasa seisi seluk menyeluk gerenti wajib!dh buka 5cm. . Then pindah kebilik tuk deliver,pecahkn ketuban n kena cucuk tgn utk tambah air. . .

Nak menunggu bukaan mmg tak lama mcm beranak kn reehan dulu. .sakit bukan main smpai aku meneran dlm diam2(nasib bek kepala azeq tak panjang.huhu).

Lam kul 10 bukaan dh full n aku pun dsuruh teran.hanya 2x teran azeq pun kuar dgn jayanya. . .

Seisi jahit menjahit bermula. .x ne aku terasa msa djahit.mbe ubt bius abiz kot.terasa nyilu senyilu nyilunya. .thn jelah smbil ggt bibir n penat kaki aku.terasa lemah semcm.bila dh selesai fuh lega rasanya. . .

Aku rasa cukup smpai dsni le aku citer ye. . Yg last2 takyah lh citer.korang pun tau apa endingnya.ngeh3. . N nnti2 aku citerkn pulak deliver puteriku ye.insyaallah. . .



Friday, December 18, 2009

TiBa-TiBa Je aKu TeRiNGaT. . .

Tiba2 je aku teringat detik2 manis ketika melahirkn 2org putera dan seorang puteri.aku buat secara ringkas je ye. . Bca tau jgn tak bca!!!


1st baby AL-IZZUL FAREEHAN(REEHAN).
17.9~>Subuh tu aku dh terasa sakit2 pinggang tp taklah terlalu kerap n aku tak fikir itu adalh tanda2 nak bersalin.pg tu juga aku sempat cuci baju n buat segala kerja.msa ne aku tgl drumah mak aku.pg tu juga memang dh decide nak pergi berurut ngan nenek aku.smpai je kat umah nenek seisi berurut pun bermula.semasa nenek godek2 peyut aku memang aku terasa sakit sgt2.nenek plak gto kepala bby dh benar2 turun kebwh.aku apalg memang jantung dup dap dup dap u noe!


Dh siap beurut kmi pun blk kerumah.kat dlm keta muka aku so red coz menahan sakit pinggang.mak aku plak selalu tanya'sakit nak beranak ke?kalau sakit jgn diam2.'aku ckp takde apa2.smpai je kat umah aku berehat.hubby pulak jln cri2 aircon.(msa ne blum tgl drumah sendiri.tgl drumah mentua)

Mlm pas je siap mandy aku sempat gak borak2 n gurau senda ngan adik aku intan175.sakit tu aku dh tak boleh thn benarnya tp aku thn juga(takot pegi spital bnrnya).dlm kul 8lalu tu aku dh tak thn lg coz sakit dtg semakin kerap.aku pun bgtau kat mak aku nak pegi kehospital.apalg gelabah smcm mak aku.

Mak aku pun telpon hubby supaya blk cepat.b4 menunggu hubby ku smpai mak aku suh minum milo pns2 coz memang baik dminum sebelum beranak.dlm msa stengah jam hubby aku pun smpai.kmi pun terus je zoom kehospital.

Smpai je kat sna kaki aku dh tak leh nak grk.mak aku pun sorong aku ngan krusi roda.sebaik je smpai dpn pintu labour room mak tekan loceng.bila dh buka pintu aku pun msuk kedlm.mak aku tunggu kat luar.

Kat dlm bilik labour room memang meremang bulu roma aku coz yelah bru penah msuk kat dlm sini.aku dsuruh baring n dtanya beberapa soalan oleh nurse2 yg ada kat dlm bilik tu.pastu ada seorang nurse minta izin nak seluk kat bwh tu.aku angguk je.bila dia seluk aku thn napas sbb sakit woo.dia pun bgtau dh buka 5cm.pastu dia suh aku bgtau kat mak aku yg aku dh 5cm.tp kn mulut aku ne cm terkunci je.nurse sendiri yg bgtau kat mak aku.ehe

Kemudian aku dsuruh baring atas katil dbilik yg khas utk deliver.seisi pecah ketuban pun dlakukan.bila dh kena pecahkn. .ya allah!. . .sakitnya hanya allah yg tahu. . .

Jam dh pukul 11.55 dan aku terasa cam nak buang air besar.sempat juga ye nurse seluk kat bwh tu.ish3. . Rasa nak ku sepak je nurse tuh.kah3. . .nurse yg seluk2 tu pun bgtau dh dpt dteran coz dh full. . .u olz nak tau dlm satu bilik tu kira2 ada 8org bidan pelatih n 3org yg dh jd bidan.penuh 1bilik. . .

Dorg suh aku push apalg aku pun push. . .pastu kn hilang pulak rasa sakit tu.aku pun stop le push n rehat ja.dh rasa sakit aku push lg. . .mcm main2 lak aku ne nak branak.huhuhu. . .

Kul 12.13am 18hb september lahirlh puteraku reehan ngan berat 2.6kg.syukur sgt2 sbb dh selamat melahirknnya kedunia ini.airmata memang mengalir sbb yelahkn anak yg keluar dari rahimku kini sudah ada d dpn mata.seisi jahit menjahit memang aku tak terasa langsung coz mataku sentiasa melihat babyku yg dletakkn sebelah knn dtempat khas baby.

Panjang jugakn celoteh aku x neh.ehe.aku rasa cukup smpai dsni sja citer deliver reehan coz tu je yg aku nak kongsi.

P/s:-bila ada msa lg aku update citer deliverkn azeeq pulak ye.tunggu. . . .


Wednesday, December 16, 2009

JuMPa DoKTeR GiGi

Td pg pukul 9pg we olz go to klinik 'MRS' utk mendpt kepastian sakit gusi elly yg bengkak.smpai je kat sna kmi dsuruh pergi keDental pulak coz dMrs mereka tak tahu apa2 tentang sakit gusi ne.


Then kmi pun pergi ler keDental yg terletak jauh sikit dri Mrs.smpai kat sna hubby isi borang coz bru pertama check in.ada sorang nurse army tnya kat aku.
Nurse~siapa yg skit gg?
Aku~my dother.
Nurse~gg ats atau bwh?
Aku~dia tak skit gg tp gusi ats bwh bengkak.klu nak minum susu pun mengadu skit.
Nurse~owh.nnti ada org akn tengok2 kn lg skit gusi dia ne.
Aku~ok!

Lama juga kmi kena tunggu coz org ramai dh buat perjanjian.dlm msa setengah jam nma elly pun dpanggil.kmi pun naik ler keats.msuk je dlm bilik mcm2 kena soal itu dan ini.pastu elly dsuruh baring ats krusi khas tuk dental.mula2 elly nanez takmo duduk kat situ coz penakut.so aku temankn dia smpai pujuk2 dia ngan ceta upinipin yg bru je ku dunlud td.ehe.

Image Hosted by ImageShack.us
^b4 baring coz punya le susah sgt dsuruh baring^


Image Hosted by ImageShack.us
^reehan ne so cerewet.mcm2 tau dia tnya kat nurse gg tu^


Image Hosted by ImageShack.us
^sepetnye mata azeq kalau senyum.hilang macho^


Image Hosted by ImageShack.us
^dokter org puteh u olz.dia nganga mulut bkn apa coz dia suruh elly buka mulut tp elly takmo.dia tercenggang je nengok dokter tuh.terpaksalh aku buka mulut elly.kalau tak mcm tu smpai bila2 pun dia takmo buka mulut^


Image Hosted by ImageShack.us
^dh siap check gusi apalg bebas le dia^


Image Hosted by ImageShack.us
^azeq suh aku take picture dia.aku pun snap ler^


Image Hosted by ImageShack.us
^skrg giliran azeq utk check gg^


Image Hosted by ImageShack.us
^good boy^


Image Hosted by ImageShack.us
^gg azeq no provlemz.smua ok ma. . .^


Image Hosted by ImageShack.us
^gg reehan ada 4btg yg rosak.so next week ada perjanjian utk menampal lubang gg reehan.tu ler kuat sgt mkn gula2.kn dh rosak!^


Image Hosted by ImageShack.us
^ubt utk elly.mcm ubt org dewasa je aku tengok.huhuhu. . . ^


Image Hosted by ImageShack.us
^ubt pnz tuk elly juga^


Berbalik tentang bengkak gusi elly td. . .nurse bgtau yg sebenarnya gusi elly bengkak adalh dsbbkn ada kuman.nmanya aku tak ingat coz tak reti nak sebut.kuman ne bru je peringkat awl.nasib bek bwa cpt2 keklinik.kalau lmbt tak tau nak ckp apa.then nurse bgtau lg jgn suruh elly gigit2 tgn dia coz takut kuman tu dtg dri jari2 dia.mnalh tau kot2 elly ada pegang benda kotor then dlm tak sedar dia msukkan jari ke dlm mulut dia.then bg byk2 minum air putih.selalu berus gg walaupun gusi berdarah.

Dokter tnya brapa berat elly skrg.aku ckp tak tau.then dia angkat elly n agak2 dia ckp 10kg.boleh ke mcm tu??kah3. . .terror dokter ne kn.

Bila smua dh selesai buat perjanjian next week kmi pun truz zoom kebandar tutong utk mencri brg2 sekolah reehan.yg ne nnti aku citer ye.k lh dh penat jari2 aku ne menekan kpad hp.nak rehatkn bdn coz penat ler.k chaw. . .

P/s:-mudahan elly akan cepat sembuh.korang doakn elly ye. .amin!



Sunday, December 13, 2009

Dh 2bln ler. . .

Tak terasa hari berlalu begitu cepat sekali.sedar tak sedar kandunganku sudah berusia 2bln arini.setakat mengandung ne syukur sesangat sebab belum lg terasa loya n muntah2 tp 'MALAZ' yg berlebihan.

Perut pun dh brubh sket. . .ehe. . .


Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Pastu tym mengandung ne aku suka sgt ngan warna purple.tak tau mengapa??mbe kaler ne lembut.klu purple yg terang aku tak suka.aku suka purple yg manis n sedap mata memandang. . .so sweet gitu loh!


Tp tak lh smpai aku terbeli brg2 yg warna purple.aku cuma minat je.klu nak beli pun mbe mcm beli kepit rambut purple tuk Elly.nnti aku cri kepit rambut berwarna purple.ehe.


K lh.tu je utk x ne. . .



Thursday, December 10, 2009

Di PeRSiaRaN DaMuaN

Uish...dh lama aku tak update blogku.beberapa hari ne aku tersangatlh 'LAZY'.....hari ne ada rajin sket so ambil kesempatan utk update blog.
Hari ahad lepas aku minta bwa hubby kepersiaran damuan coz dh lama betul tak kesna.anak2 pun suka pegi ksna coz ada permainan knk2.
mula2 tempat permainan knk2 ne pnz.



Aku tak benarkn anak2 aku main ditempat tu so kmi cri lg tempat yg teduh n tak kena pnz.jauh juga tempat permainan tu.kaki pun dh penat tp d sbb kn anak2 nak main so layan jelah kn.aku taknak taip panjang2.korang tengok jelah gambar2 d bwh ini ye....


-mmg pnz sungguh tempat permainan yg mula2 dorang main.tak sesuai!!-

-yg ne bru sesuai sbb teduh n tak pnz tp satu je yg tak puas hati coz takde tempat utk berehat(pondok kecil).
























Byk kn gambar2 yg aku ambil.yelah...bukan selalu pegi ketempat ne lagipun jauh sgt dri rumah.nnti kmi nak pegi ksna lg tp mesti pegi ramai2 bru best.k tu jelah ye!


Thursday, December 03, 2009

THaNKZ HuBBY

Mula2 nak ucap trima kasih kat hubby(walaupun hubby tak penah bca blog aku ne)kerana telah membelikn apa yg aku ngidamkan(biasa le kn urg peknen suka mengidam mcm2).sebenarnya aku nak mkn coklat fudge tp hubby msg takde yg aku mau tu.hubby pun suggest ler aku nak apa smpai hubby pilihkn choc orange mousse. . .


Image Hosted by ImageShack.us
rasanya memang sedap n manis. . .


Image Hosted by ImageShack.us
Ddlm ada rasa coklet n oren.yummy2. . .



Image Hosted by ImageShack.us
Donut ne tuk anak2 aku coz dorg minat sangat ngan donut.


Tuk hubby~nnti belikn kek fudge ye utk anniversary kita.ngeh3



TeRuKNYa aKu Ne

aku nak citerkn tentang aku sendiri.memang aku akui kemalasan selalu saja melanda diri ini sejak aku peknan.kerajinan sebelum ini sudah byk berkurang.byk juga kerja2 aku tertunggak.teruk sangat aku ne kn.kalau dulu memang tak leh tengok brg2 bersepah.dulu aku terajin sangat2(puji diri sendiri ne. . .).sekarang nampak brg bersepah aku tengok je sambil lalu.teruk!teruk!teruk!


Image Hosted by ImageShack.us
Tengoklh atas sink aku ne penuh dgn pinggan,mangkuk n cwn2 yg tak bercuci.betapa malasnya aku. . .


Kalau dbiarkn lg memang akan berbukit segala pinggan mangkuk n cwn2.so aku paksa diri aku(terpaksa atau dpaksa. . .huhuhu)mencuci segala2 yg ada diatas sink ne.


Image Hosted by ImageShack.us
Sekarang sink aku dh takde pinggan mangkuk.

Lega sikit aku tengok.dh siap aku cuci,aku pun berus sink kasi kilat sink aku tu.pastu aku beres2 kn dapur aku yg memang mcm kapal pecah.bila semua kerja d dapur aku dh beres barulh dapur aku mcm dapur sebenar(selama ne bkn dapur ke :P)


Image Hosted by ImageShack.us
Dh smart dapur aku ne.puas hati sebab kerja d dapur sudah beres.


Ok aku nak chaw sebab na bereskn bilik tidur pulak. . . .



BaBY

Hari ne aku takde citer.cuma nak upload gmbar baby yg bru je aku dunlud td.sja2 nak upload coz semua bby ne comei2...geram pulak aku tengok!!!...korang pun tengok ye..













p/s-gmbar kurang memuaskn tp boleh lah...