JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Wednesday, July 21, 2010

•DeTiK-DeTiK iTu•

Salam semuanya. . .


Aku nak citer tentang pengalaman melahirkan baby Zukhri. . .


(15.7.2010)
10pagi~ pergi kerumah bungso jizah(bapa mertua punya adik)untuk berurut n minta buatkan minyak selusuh.

11pagi~ kekedai Hua ho coz nak beli present tuk anak buah aku yang lahir 15hb(12.40am). . .


12tghari~sampai kat hospital lawat kak long(suami aku punya kakak). .sempat bergurau senda n cakap2 ngan baby zukhri suh kuar. .ehe. .masa ne sakit2 sudah ada tapi malu2 gitu. .


1.30-4pm~ jalan2 tengok barang n sempat gak aku beli barang baby. .


8pm~ main saidina ngan family aku. .masa neh sudah ada contraction tapi aku dapat tahan. .jarak sakit dalam setengah jam sekali. .


9pm~ sakit makin kuat sampai terstop aku main saidina.mak aku cakap stop main tapi aku cakap teruskan je. .


10pm~ mak aku rasa tak sedap hati so berhenti main saidina.aku pun berbaring sambil tahan sakit bila contraction datang. .

11pm~ aku start buang air besar. .entah berapa kali aku BAB. .


12am~aku rasa contraction makin rapat. .tiap x datang sakit aku tengok jam kat hp. .bila dah rapat 5minit aku ready2 tuk kejutkan mak n bapa aku. .


1am~sakit sudah makin rapat 4minit. .aku pun kejutkan mak aku. .tym ne laki aku takde kat rumah coz laki aku balik kerumah kami. .mak aku pulak kejutkan bapa aku.so kelam kabut sikit. .aku still dapat tahan walaupun sakit makin rapat. .then bila semua dah siap2 n angkat barang kami pun bertolak pergi kehospital. .dalam kereta memang aku takot sangat2. .manalah tau kot2 terberanak dalam kereta. .nasib baik juga aku suruh bapa aku isi minyak kereta awal2.ehe. .macam tau2 je aku nak beranak subuh.


2am~masuk dalam labour room.macam biasa kena seluk. .dah buka 6-7cm. .then tukar baju. .pasang ctg. .kena seluk lagi dah buka 8cm. .tym ne laki aku ada disampingku. .baru 1st tym laki aku ikut masuk labour room. .kena pecahkan air ketuban n bidan cakap kalau ada minyak selusuh sapu kat perut. .so laki aku pun sapukan.sakit contraction makin ganas sampai aku rasa panas sangat hingga berpeluh. .kadang2 penglihatan ku gelap gelita. .


3am~aku rasa nak meneran. .laki aku panggil bidan. .so seisi teran meneran pun bermula. .tym aku meneran laki aku pegang kepala aku sebagai sandaran tapi boleh dia tolak kepala aku. . .lucu pulak bila teringat saat2 tu. . .sebanyak 3x aku push akhirnya pukul 3.07am 16.7.2010 lahirlah puteraku Al-Zukhri Multaqeem. . Syukur semuanya selamat. .lepas teran meneran dah berakhir. .kuarkan tembuni. .dikorek2 diseluk2. .then seisi jahit menjahit. .bidan letak baby zukhri kat dada aku.aku cium dia puas2. .then bidan suh aku bf baby zukhri tapi baby zukhri diam2 je takmo buka mulut. .


Dalam masa 1jam lebih aku di labour room akhirnya aku dihantar kewad. . .so itulah pengalaman aku melahirkan anak aku yang ke empat. .


Sebelum menutup cerita. .tengok gambar kat bawah ne k. .bye!



11jam lepas lahir. .


Sudah berumur 1hari. . .


My lil prince. . .byk org kata mcm muka cina. . .ehe. . .


B4 discharge. . .


Sudah discharge. . .dalam kereta wait huvy beli barang b4 blk rumah. . .

Cute tak??. . .


7 comments:

  1. lengkap n padat cite bersalin iza....cumel yer baby...yer lar mcm anak cina muka nyer.

    ReplyDelete
  2. hehehe...tu pun jenuh nak susun ayat./thank yatie..mbe ira byk tgk ceta cina kot..

    ReplyDelete
  3. slaam ira..
    alahai, terlepas cite psl ira dh selamat bersalin..

    tahniah!!

    psst: nampak senang je ira bersalin kan.. push 3 kali dah keluar.. sy dulu, push berkali2, tp baby x mo gak kuar, akhirnye belah juga perut saya.

    ReplyDelete
  4. Salam chugie. . .takpe dh terlepas.ehe. . .trima kasih.
    Tu berkat minyak selusuh. .alhamdullilah!

    ReplyDelete
  5. Salam ira.. sorry lama tak ke sini.. tahniah atas kelahiran zukhri... tahniah!!.. bestnya tgk baby

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Salam @e_da...trima kasih =)

    ReplyDelete