JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Friday, April 30, 2010

•MuKaKu SuDaH NaiK TeMBaM•










Nampak tembam tak muka saya?? Adeh. . .malu ler!hehehe. . .tapi takpe pas baby dh kuar nanti pantang kena jaga supaya badan boleh slim macam dulu. . .before peknen berat ideal 46kg. . .sekarang dah naik 53kg. . .berat dah naik 7kilo. . .still ok!! Ehe. . .


P/s:- Esuk bufday my MIL & my bro,Amir. . .hmm. . .apa hadiah yang sesuai ek??pening jugak kepala fikir2 nak cri hadiah ne. . .


Thursday, April 29, 2010

•BuNGa•

Salam semua. . .


Sejak akhir2 ne aku minat giler ngan bunga tapikan aku tak suka tanam bunga.ehe. .aku suka tengok bunga coz buat fikiran aku tenang.tak kira le bunga apa asalkan bunga!


Dibawah ne ada gambar2 dari ms.google. . .jom tengok sambil cuci mata!






























Bunga yang paling aku suka. . .








Tak tau nape aku minat ngan bunga. .ntah2 baby lam peyut ne gegirl kot??ehe. . .tak kisah le boi or gurl sama je asal baby sehat n sempurna.amin. . .


Monday, April 26, 2010

4TH CHeCK uP. . .

Salam semua. . .

Hari sabtu yang lepas(24.4)aku ada check up seperti biasa.pukul 7.30pagi aku & hubby sudah bertolak keklinik.sampai disana klinik baru je buka.kami pun masuk keklinik dan aku mengambil nombor giliran dapat no.3. . .


Sudah dapat nombor aku pun buat check urine(semua ok). . .timbang berat. .fuh naik 3kilo mak dari bulan lepas 50.8kg ke 53.3kg.semasa mengandungkan Elly berat terakhir aku 52.2kg je tapi yang ne dah over berat(diet diet diet!)


Bila selesai aku pun menunggu giliran untuk dipanggil. .lama jugaklah nama aku dipanggil dalam masa setengah jam. .


'Ira suharda'. .nama aku dipanggil dan masuk dalam bilik no.3. .nurse tanya urine ok tak & timbang berat berapa. .then check b/p. .ok2 je.pastu nurse suruh pergi kebilik no.7 pulak coz nak dengar bunyi jantung baby.sampai je bilik no.7 aku pun baring tanpa disuruh oleh nurse.gagaga. . .excited!


Nurse tadi pun masuk. .then dia tekan2 perut sebab nak tau position baby macammana. .syukur kepala baby berada kat bawah. .semasa nurse nak cari degupan jantung baby bukan main aktif lagi baby neh. .nurse tanya aku 'dah breakfast ke?' aku jawap belum. 'laa. . Fatotlah rajin gerak rupa2nya baby lapar.pasne kena breakfast tau,'kata nurse.aku angguk2 je.hehehe. . .bila dah dengar jantung baby yang agak laju rasa happy sangat2.so sweet!


Oh ye bulan lepas aku ada ambil darah n keputusan kurang memuaskan sebab sebelum ne hb aku 13.2 tapi sekarang 12.2. . .nurse pun macam biasa bagi ubat tambah darah n vitamin untuk dihisap. .bila semua dah settle aku&hubby pun balik rumah.tak dapat singgah mana2 coz hubby kena pergi kerja. . .


P/s:- Termasuk hari ini sudah 2hari aku selsema.huhuhu. . Ne yang buat aku lemah n nak buat kerja pun malas sebab asyik nak baring je. .harap2 aku cepat sembuh.tak suke ler dapat selsema ne. . .


Saturday, April 24, 2010

2HaRi YaNG LePaS. . .


'gambar diambil pada pukul 7:46 dengan suhu badan 39.2'c. . .'


Salam semua. . .
6:55am~(Khamis)Lepas je Reehan kesekolah,Azeeq dengan lemah longlai keluar dari bilik tidur n baring kat tilam ruang tamu. .wajah Azeeq pun nampak macam pucat je aku tengok then aku sentuh dahi Azeeq n ternyata dahinya panas sangat2.tanpa buang masa aku pun cek suhu badan Azeeq. .40.3'c. .terus aku sms laki aku supaya minta kebenaran untuk keluar coz kena bawa Azeeq pergi keklinik.sementara menunggu laki aku sampai dalam masa sejam aku pun bagi ubat panadol n lap2 badan Azeeq dengan harapan panasnya berkurang. .

7:45am~Laki aku pun sampai(tak sampai sejam laki aku sampai mbe dia pecut keta kot). .terus je bawa Azeeq pergi keklinik Mrs(klinik tentera).


8:15am~Azeeq sudah balik dari klinik n cuma dibagi ubat panadol je. .tadi diklinik laki aku bgtau suhu panasnya 39.6'c. .


12pm~Kami sekeluarga balik kerumah mak aku coz bermalam disana sampai hari sabtu(aku ada perjanjian klinik tuk check up).Reehan terpaksa escape sekolah hari sabtu.


1pm~Laki aku kebank coz hari ne payday. .


1:10pm~Kami dah sampai dirumah mak aku.then check lagi suhu badan Azeeq. .38.6'c. .terus mak aku ajak pergi keklinik muara(klinik awam) sebab mak aku risau sangat2.



'kat klinik muara.muka nampak pucatkan?'

1:35pm~Aku,laki aku&Azeeq pergi keklinik. .tak jadi ikut mak aku sebab laki aku minta lagi kebenaran untuk keluar. .sampai je kat klinik terus je mendaftar n menunggu giliran. .


2:30pm~Sebelum jumpa doktor, Azeeq kena timbang berat terlebih dahulu. .14.2kg. .then jumpa doktor.check suhu badan 37.6'c(hmm. .turun lah pulak). .
Kemudian check dada n mulut. .semua ok.doktor bagi ubat panadol,antibiotik n ubat actified.
Bila semua dah selesai kami pun balik.laki aku pergi kerja. .



'pukul 8pm. .panas azeeq naik hingga 40.2'c. .tampal cool fever kat dahi lagi dan ubat panadol'


Hari ne Alhamdullilah Azeeq sudah sembuh. .barulah aku dengar suara dia yang nyaring dengan ketawa yang ceria. .ehe!


Saturday, April 17, 2010

Resepi ubi kentang berlapis daging cheese bakar. . .

Panjangnya nama resepi kali ini. . .maklumlah aku tak tau nak taruh nama apa so hentam jelah janji sodap!


Jom kita mula sediakan bahan2. .semua simple je.

Bahan2nya:-



Terlebih dahulu rebus ubi kentang. .bila dah empuk lenyek2 kan ubi sampai betul2 hancur. .

Disini aku pakai daging kisar. .boleh juga pakai ayam kisar. .terserah maunya anda. .







Bila semua bahan sudah ada. .jom masak!




1.Sudah semestinya kita kena panasi minyak.
2.Bila minyak sudah panas bolehlah kita tumis bawang merah&bawang putih.
3.Setelah bawang tadi naik bau,masukkan bawang besar.
4.Bila bawang tadi kekuningan bolehlah kita masukkan daging kisar.masak sampai daging benar2 nampak matang.




1.Bila daging sudah matang,kita masukkan telur dan kacau sampai rata.
2.kemudian masukkan capsicum.
3.Sedikit kicap manis..garam serta gula.
4.Bila dah siap ketepikan sebentar dan biarkan sedikit sejuk.




1.Disini aku guna aluminium foil je. .sebelum tu aku sapu planta diatas aluminium foil supaya makanan tak melekat.
2.Mula2 kita buat 1lapis ubi kentang tadi..kalau boleh biar tebal sedikit.ratakan sampai menutup permukaan.




1.Bila dah siap lapis ubi kentang tadi.bolehlah kita masukkan daging kisar dan ratakan.
2.Kemudian taburkan sedikit cheese.




1.Setelah selesai daging tadi,akhir sekali kita tutup lagi dengan ubi kentang tadi. .dan jangan lupa taburkan lagi ngan cheese.
2.Selesai sudah melapis bolehlah kita bakar selama 20minit dengan suhu 200darjah celcius.




1.Inilah rupa makanan tadi. .
2.Hasil pertama yang aku buat. . Not bad!. .rasanya sangat sedap.kalau tak percaya silalah cuba ye!

P/s:-Aku memang hantu cheese sebab tulah aku taruh banyak2 cheese.hehehe. .
P/s:-Penat jari2 aku tekan2 keypad hp sebab buat N3 neh.aku guna hp je sebab boleh save credit. .


Thursday, April 15, 2010

HaRi iSNiN YaNG LePaS. . .

Hari isnin lepas(12.04)my asben tak keje so we decide pergi shopping diHua ho Tutong. . .beli barang2 keperluan harian. . .


Dah sampai disana n parking kreta. . .masuk kedai. . .we naik tingkat 3 tengok2 mainan 4 our kids. . .hajat aku nak carikan sterika 4 our doter,Elly. . .akhirnya jumpa gak. . .4 our boys kami belikan mainan sambung2 yang seakan macam lego coz mereka suka main mainan macam tu. . .nasib baik dah apply member card kat Hua ho so dapatlah 10%. . .



Then turun kebawah untuk beli barang keperluan harian. . .macam2 gak aku beli untuk stok makanan bila my asben takde kat rumah nanti start 15hb hingga 30hb april ne. . .yang takde dalam list pun tebeli jugak. . .muahaha. . .nak buat macammana kalau hati nak belikan. . .so rembat jelah. . .tak kuasa nak tahan2. . .


Dibawah ne ada sedikit gambar yang aku snap n aku buat caption skali. . .



Menuju ketempat parking kreta. .dah selesai shopping. .



Sempat snap dari depan. .



Wait my asben buka bonet belakang. .hari memang panas sangat. .penuh 1troli ngan barang2. .



Curi2 snap gambar my asben. .my asben memang tak minat begambar so gambar dia memang jarang aku upload. .



Our kids tak sabar2 nak balik rumah coz nak main mainan. .



Ini ler sterika anak dara aku. .harganya B$8.90. .



This 4 our boys. .harganya B$14.90. .



Rajinnya anak dara aku neh. .harap2 sampailah dewasa kerajinannya itu. .



Sudah asyik bermain sampai aku snap pun tak dihiraukannya. .



Tengah fikir nak buat apa. .


Sori ek coz N3 arini panjang. . .tak sedar pulak aku. . .excited punya pasal nak citer. . .hehehe. . .


Wednesday, April 14, 2010

TeRiMa KaSiH SuaMiKu. . .

Pertama kali nak ucapkan Terima Kasih pada suamiku tersayang(walaupun laki aku tak pernah baca blog aku ne)tetapi aku ingin mengucapkan banyak2 terima kasih dengan ikhlas. . .


20.03 lepas kami pergi keGiant untuk membeli barang keperluan. . .disana mata aku memang tak lepas memandang tengok oven yang bermacam2 brand. . .ada yang mahal dan ada juga yang murah. . .


Kemudian aku tengok harga oven electric brand cornell dengan harga B$69.90. . .harga betul2 B$112.90. . .so aku pun pujuk2 suami belikan oven cornell ne. . .yelah dah lama betul aku nak dapatkan oven sendiri. . .dah lama2 pujuk akhirnya suami aku pun belikan oven untukku.Terima Kasih suamiku. . .





Pertama kali guna oven neh aku buat rotipaun bakar. . .






Tuesday, April 13, 2010

JaGuNG BaKaR. . .

Sebenarnya dah lama betul aku simpan N3 ne. . .kata orang Brunei dah 'ba-ngas'(basi) . . .04.04 lepas kami sekeluarga picnic kat pantai serasa ngan family bungso(adik mak aku),family babu nurul(kakak mak aku)&tangah dina(adik mak aku). . .kami picnic stat kul 9 sampai ke petang. . .memang havoc waktu tu. . .sonok sangat2.

Aku sponser sosej n jagung manis je. . .jagung manis sebenarnya takde lam planning aku tapi tiba2 je terliur nak makan jagung bakar. . .so aku pegi with my dad beli jagung manis 2ikat. . .


Taknak citer lebih2. . .korang tengok picture2 kat bawah ne k.



Jagung manis sedang dibakar. . .



Lepak2 menunggu jagung bakar. . .



Bungso aku sedang menjaga jagung bakar. . .



Jagung bakar sudah siap dibakar.rasanya memang manis banget!



Elly suka sangat makan jagung. . .



Hadif(anak my sis intan) cuma hisap2 je jagung ne. . .



Bila dah siap bakar jagung. . .salai ayam&kambing pulak. . .menu yang lain banyak gak tapi takde masa nak snap coz aku asyik makan jagung.ngeh3. . .