JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Wednesday, July 28, 2010

•eLLY DaH PaNDai JaGa BaBY•

Salam semuanya. . .


Dah lama tak bersiaran. . .nak cakap bz takdelah pulak coz aku memang banyak masa sebenarnya tapi kemalasan yang melanda buat aku malas nak update.ehe. . . .


Sejak baby Zukhri lahir asyik dia je yang aku nak citer so sekarang nak citer tentang kakak dia Elly. .satu2nya anak dara aku.betul ke 1 je??ha3. . .


Elly sekarang dah pandai jaga baby tau. . .kadang2 dia dukung sampai dia bawa jalan2 kesana kemari sambil mulut suh diam2. . .kadang2 dia dodoi2kan baby sambil nyanyi ntah apakah lagunya. . .kadang2 dia simpan baby dalam cot pastu pakaikan slimut ngan tuala kecik. . .memang lucu bila tengok anak daraku ini menjaga baby. . .
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Free Image Hosting by FreeImageHosting.net
Elly with her baby doll :p


Wah suspen kan??takkanlah aku nak biarkan baby Zukhri dijaga,didukung,didodoi oleh kakaknya Elly. . .huhuhu.sekarang Elly macam dah besar aku tengok.boleh tolong aku buat kerja sikit macam aku suh ambil pampes baby. .cepat2 dia ambilkan.memang boleh disuruhlah n faham apa yang kita suruh tapi yang buat aku naik darah kalau dia nangis memang lama sungguh dia meraung.makin kita suruh diam makin kuatlah dia melalak. .
Hmm. . .sabar jelah!


Elly memang sayang kat adik dia. . .dia selalu je kiss2 pipi n kepala adiknya.memang sweet tau.anak pompuan neh kata orang cepat berakal lau dah dapat adik.hehehe. . .


K lah tangan aku macam dah kebas taip keypad hp neh.nak update kai laptop tapi malas nak on my lappy.kah3x. .k c ya!


Wednesday, July 21, 2010

•DeTiK-DeTiK iTu•

Salam semuanya. . .


Aku nak citer tentang pengalaman melahirkan baby Zukhri. . .


(15.7.2010)
10pagi~ pergi kerumah bungso jizah(bapa mertua punya adik)untuk berurut n minta buatkan minyak selusuh.

11pagi~ kekedai Hua ho coz nak beli present tuk anak buah aku yang lahir 15hb(12.40am). . .


12tghari~sampai kat hospital lawat kak long(suami aku punya kakak). .sempat bergurau senda n cakap2 ngan baby zukhri suh kuar. .ehe. .masa ne sakit2 sudah ada tapi malu2 gitu. .


1.30-4pm~ jalan2 tengok barang n sempat gak aku beli barang baby. .


8pm~ main saidina ngan family aku. .masa neh sudah ada contraction tapi aku dapat tahan. .jarak sakit dalam setengah jam sekali. .


9pm~ sakit makin kuat sampai terstop aku main saidina.mak aku cakap stop main tapi aku cakap teruskan je. .


10pm~ mak aku rasa tak sedap hati so berhenti main saidina.aku pun berbaring sambil tahan sakit bila contraction datang. .

11pm~ aku start buang air besar. .entah berapa kali aku BAB. .


12am~aku rasa contraction makin rapat. .tiap x datang sakit aku tengok jam kat hp. .bila dah rapat 5minit aku ready2 tuk kejutkan mak n bapa aku. .


1am~sakit sudah makin rapat 4minit. .aku pun kejutkan mak aku. .tym ne laki aku takde kat rumah coz laki aku balik kerumah kami. .mak aku pulak kejutkan bapa aku.so kelam kabut sikit. .aku still dapat tahan walaupun sakit makin rapat. .then bila semua dah siap2 n angkat barang kami pun bertolak pergi kehospital. .dalam kereta memang aku takot sangat2. .manalah tau kot2 terberanak dalam kereta. .nasib baik juga aku suruh bapa aku isi minyak kereta awal2.ehe. .macam tau2 je aku nak beranak subuh.


2am~masuk dalam labour room.macam biasa kena seluk. .dah buka 6-7cm. .then tukar baju. .pasang ctg. .kena seluk lagi dah buka 8cm. .tym ne laki aku ada disampingku. .baru 1st tym laki aku ikut masuk labour room. .kena pecahkan air ketuban n bidan cakap kalau ada minyak selusuh sapu kat perut. .so laki aku pun sapukan.sakit contraction makin ganas sampai aku rasa panas sangat hingga berpeluh. .kadang2 penglihatan ku gelap gelita. .


3am~aku rasa nak meneran. .laki aku panggil bidan. .so seisi teran meneran pun bermula. .tym aku meneran laki aku pegang kepala aku sebagai sandaran tapi boleh dia tolak kepala aku. . .lucu pulak bila teringat saat2 tu. . .sebanyak 3x aku push akhirnya pukul 3.07am 16.7.2010 lahirlah puteraku Al-Zukhri Multaqeem. . Syukur semuanya selamat. .lepas teran meneran dah berakhir. .kuarkan tembuni. .dikorek2 diseluk2. .then seisi jahit menjahit. .bidan letak baby zukhri kat dada aku.aku cium dia puas2. .then bidan suh aku bf baby zukhri tapi baby zukhri diam2 je takmo buka mulut. .


Dalam masa 1jam lebih aku di labour room akhirnya aku dihantar kewad. . .so itulah pengalaman aku melahirkan anak aku yang ke empat. .


Sebelum menutup cerita. .tengok gambar kat bawah ne k. .bye!



11jam lepas lahir. .


Sudah berumur 1hari. . .


My lil prince. . .byk org kata mcm muka cina. . .ehe. . .


B4 discharge. . .


Sudah discharge. . .dalam kereta wait huvy beli barang b4 blk rumah. . .

Cute tak??. . .


Saturday, July 17, 2010

•aL-ZuKHRi MuLTaQeeM•

Salam semuanya. . .

Hari ne rasa sihat sket. .so ambil kesempatan tuk update sementara baby Zukhri tidur lepas aku cuci po po dia.actually aku masih lagi bertahan di hospital.mbe nanti petang aku boleh discharge if baby Zukhri ok.

Keadaan aku sihat tapi peranakan aku kadang2 sakit macam contraction.tu yang buat aku tak tahan sampai mengalir airmata.nanti petang balik rumah aku akan berdiang supaya peranakan ku kecut.

Mulai esok pulak aku akan makan jamu2 yang aku beli. .tak sabar nak telan.ehe. . .

K lah taknak bebel panjang2. .kat bawah ne ada gambar baby Zukhri. . .












Friday, July 16, 2010

•MY BaBY Z•

Salam semuanya. . .

Memperkenalkan my baby Z yang baru je kuar dari oven. . .

Free Image Hosting

Gambar di atas semasa aku berada di labour room.

Nama baby Z~ Al-Zukhri Multaqeem
Berat~ 2.93kg
Jam~ 3.11pg(subuh)


K lah aku nak rest dulu. .nanti2 aku update N3. .bye =D


Tuesday, July 13, 2010

•9HaRi LaGi•

Salam semuanya. . .

Macam tak percaya je tinggal lagi 9hari. . .perut pun dah besar sangat sampai orang tengok pun takot.ehe. . .

Mak n adik2 aku target 15july ne baby Z akan keluar. . .mentang2lah hari tu hari keputeraan Sultan Brunei so dorang yakin sangat aku beranak pada hari tu juga.apa2 pun tengok jelah. . .

Sekarang ne pinggang alwayz sakit2. .kalau baring mesti badan mengiring.kalau tak mengiring mesti sakit yang teramat. .

P/s:- info hari ne. . .
Hari ni pintu kaa'bah d buka..dari jam 11 pagi hingga 3 ptg.. Marilah sama2 kita berdoa..jga percakapan,jgn tersilap kata..ucapkanlah kata2 yg baik dan bermanfaat..insyaallah Allah maha mendengar,semoga d makbulkan semuanya..amin ya rabbal-al amin....

Monday, July 12, 2010

•Me&BaBY•

Salam semuanya. . .

Free Image Hosting

Ehe. . .terkejut ke tengok aku ngan baby?? Tu bukan baby aku tapi baby adik aku intan175. . .

Adik aku intan175 tido kat rumah my mum semalam.
Sonok tau gomol2 ngan baby Hanif. .
Baby Hanif asyik tidur je. .kalau nak nenen baru dia bangun ngan sora manjanya.so cute. .

K lah nak sambung tido ngan baby Hanif. . .

Free Image Hosting


Sunday, July 11, 2010

•aKHiRNYa•

Salam semuanya. . .

Opps. . .aku belum bersalin lagi. .perut pun masih lagi kedepan.ehe. . .

Sebelum ne aku ada bagitau nak beli set jamu selapan tapi last2 aku tak jadi beli coz aku lebih refer yang tradisional.buatan Brunei sendiri. .

Dibawah ne antara jamu2 yang aku beli. . .

Free Image Hosting
Air masak carah & uri

Free Image Hosting
Erupan panas

Free Image Hosting
Erupan paparam

Free Image Hosting
Merjum/majum

Free Image Hosting
Kunyit betalan

Tu semua akan aku makan n minum semasa berpantang nanti.aku kena rajin kalau nak badan maintain terutama tang perut.ehe. . . .

Ok tu je tuk arini. . .

Saturday, July 10, 2010

•38MiNGGu•

Salam semuanya. . .

Aku masih lagi mak buyung owkey. .baby masih belum puas kot duduk dalam peyut ne. .takpelah janji baby sehat mama rela tapi dalam hati memang nak cepat2 baby keluar.ehe. .

Hari ne masuk 38minggu. .sekarang aku tinggal kat rumah aku sampai aku delivery. .yelah kalau aku tinggal kat rumah sendiri tak ke seksa nak turun tangga tengah2 menahan sakit nak beranak kan.takot2 teberanak kat tangga sapa yang susah.hehehe. . .

Sekarang memang ada rasa sakit2 kat pinggang n ari2 tapi belum rasa sakit nak beranak. .jalan pun makin slow coz tiap x nak jalan tiap tu ada rasa sakit.huhuhu. . .sabar jelah.

K lah. .sampai disini je aku pot pet pot pet. .korang doakan aku supaya cepat2 melahirkan baby n mudah semasa melahirkan nanti.amin. . .


Wednesday, July 07, 2010

•CHeCK uP @ 37W4D•

Salam semuanya. . .

Aku baru je lepas check up kat klinik. .arini 37minggu 4hari. .

Berat terkini~57.2kg
Urine~normal
Bp~109/69

Pasne pejanjianku nextweek 14hb. .harap2 tak sampai coz dah naik bosan pergi ke klinik. .semoga baby ne keluar b4 that day.amin. . .

K lah chow dulu ye. .


Tuesday, July 06, 2010

•TaKDe TaJuK•

Salam semuanya. . .

Hachoom. . .bersin pulak dah! Gara2 rumah aku neh dah lama aku tak bersihkan.banyak sangat sarang labah2 yang menempel n habuk pun dah tebal. . .

Kenapa aku tak update?? Sebab kemalasan yang melanda diriku d saat2 akhir kehamilan.sebenarnya banyak gak N3 nak buat tapi tak tau kenapa tengah2 nak buat tu tiba2 otak aku ne blank. . .so tertunggak ler.

Hari ne dah masuk 6hb. .kalau ikut perkiraan aku ada tinggal 2minggu je lagi aku akan melahirkan baby. .tapikan aku target 15hb coz tu kan hari keputeraan sultan kami. .sultan Brunei. .harap2 sampailah kan.dapat ler bonus!ehe. . .

K taknak taip panjang2 coz otak dh blank neh. . .jumpa next N3 k!