JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Thursday, October 28, 2010

♥Zukhri check up 3bulan♥

Salam semua. . .

Hari selasa lepas Zukhri ada check up tuk 3bulan diklinik muara.berat badan dia naik sikit je.nasib baik dah kira normal.yeay!takde overweight lagi.hihi. . .pandai juga Zukhri diet sendiri.padahal dia kuat minum susu n makan 1x sehari.

Kemarin Zukhri demam lor sebab dia dapat injection tuk 3bulan.alahai nasib baik Zukhri tak cranky malam selepas injection.tapi aku selalu pantau kepanasan badan dia takut terlampau panas n tak baik tuk baby.

Zukhri pun ada batuk berisi gak(ada kahak) n selesma.cian my baby. .hope cepat2 sembuh!

Berat Zukhri sekarang 3bulan 1minggu 3hari adalah 6.890kg(naik 700+). . .
Panjang dia sekarang 64.5cm. . .
Lilitan kepala dia pulak 40cm. . .

Next check up bulan depan bersama2 ngan abang & kakaknya 29.11. .kebetulan juga sama haribulan so kira sekali jalan jelah.malaslah nak ulangalik keklinik.nasib baik sama tarikh check up.ehehe. .







Saturday, October 16, 2010

♥SuDaH 3BuLaN♥

Assalamualaikum. . .

Hari ini genap baby Zukhri masuk 3bulan. . Sedar tak sedar sudah besar rupanya anak mama ne. .padahal masih lagi terbayang kesakitan semasa melahirkan dia.huhuhu. . .tak nak ingat semua itu lah.ngeri. . .

Sekarang ne Zukhri makin kuat menyusu n kuat tido.badan pun makin tembam. .siapa yang dukung Zukhri mesti cakap 'alahai beratnya baby'. . .kwang3x. . .tak sabar nak tau berapa sudah berat Zukhri. . .tunggu jelah 26hb ne.
Oklah jom tengok gambar Zukhri yang aku snap tadi.masih fresh ok!













Thursday, October 14, 2010

Wednesday, October 13, 2010

♥uDaNG GoReNG TePuNG♥

Assalamualaikum. . .

Aku baru je siap masak. .oleh kerna aku dah lama tak update blog so aku upload je resepi simple ne.

Menu special hari ne UDANG GORENG TEPUNG.bahan2 pun senang je. .

Tepung biasa,serbuk penaik,garam,lada sulah n sedikit air.campur semua bahan2.biar adunan tu agak2 pekat.jangan cair owkey sebab kalau cair udang goreng tepung tak lawa.ehehe. . .

Dah siap bancuh tepung. . .jom goreng udang!



Goreng sampai kekuningan. . .



Tadaa. . Inilah rupa udang goreng tepung saya.sedap tau!


Thursday, October 07, 2010

♥MaSaK SPeGHeTTi♥

Assalamualaikum...

Hari nak kongsi resepi SPEGHETTI..semua orang tentu suka makan speghetti.aku pun suka!


Bahan yang kena ada:-

1.Bawang merah,bawang putih,halia & bawang besar-d kisar halus
2.daging kisar
3.bawang besar-d potong
4.sosej-d potong bulat
5.speghetti pasta
6.sos cili
7.garam & gula
8.air

Jom masak...

panaskan minyak...tumis bhn yg d kisar td sampai ada bau...


masukkan bawang besar...


bila bawang besar dah kekuningan bolehlah masukkan daging kisar...masak sampai 5-10minit.


pastu masukkan sos spegetti.aku pakai sos yang dalam paket..sweet sauce.bila dah sebati tambah sedikit air..


last sekali masukkan sosej.jangan lupa letak garam & gula..


owkey sudah siap...

Dan hasilnya..





Noted= d sini aku makan denan telur rebus..sedap tau.tapi aku lupa nak beli cheese.kalau pakai cheese lagi terangkat.hehehe...siapa nak cuba? try ye.





Tuesday, October 05, 2010

♥NaSi KaToK♥

Assalamualaikum....

Semalam tuk dinner we all makan nasi katok je...aku malas sangat nak masak sebab badan sakit2.so laki aku pun beli nasi katok kat restoran nasi katok ria ria.



Nasi katok kat sini memang sedap hingga menjilat jari tau..



1bungkus dijual ngan harga BND$1 je..ada nasi,ayam goreng ngan sambal pedas.walaupun simple tapi memang best!



Semalam juga aku makan 2bungkus nasi katok.wah3x...patotlah badan aku makin naik!hahahaha.....

oklah perut aku dah lapar neh.nak sarapan pagi dulu ye..korang jangan lupa sarapan pagi ye...


Monday, October 04, 2010

♥BiSKuT HoNeYSTaR♥

Assalamualaikum. . .

Entry x ne buat seseorang yang teringin sangat nak suruh aku upload semula cara2 membuat biskut honey star tu tapi blog lama aku dah takde.so x ne aku buat entry biskut ne untuk NF. . .

Tak susah sebenarnya buat biskut ne.tutup mata pun boleh. . .hahaha

Ok bahan2 yang diperlukan

1.planta



2.madu


3.susu manis



4.honey star


5.coklat rice atau apa saja yang anda suka sebagai perhiasan.mangkuk kertas jangan lupa tau!

Untuk makluman resepi ne aku takde sukatan sebab aku main campak2 je asalkan honeystar tu melekat.

Ok jom kita mulakan operasi. .ehe. . .

1.Mula2 tuang honeystar dalam mangkuk besar. .dan ketepikan.



2.kita cairkan planta.



3.masukkan susu manis(kalau boleh kurangkan ye sebab honeystar kan dah manis)


4.last sekali tuangkan madu dan digaul rata.


5.kemudian tuangkan kedalam honeystar tadi.kacau sampai honeystar melekat antara satu sama lain.


6.ambil mangkuk kertas dan isi honeystar kedalam.nak penuh2 pun boleh. .



7.kemudian letak hiasan diatas.aku guna coklat rice sebab nampak matching ngan kaler kuning.ehe. . .


8.dah siap semua biskut. .bakar selama 5-8minit.takyah bakar lama2.kita bakar untuk melekatkan je biskut tu and nampak keperangan..


9.tadaa biskut honeystar dah siap.nampak macam sedapkan?memang sedap pun.kanak2 suka. .ibu2 pun suka.selamat mencuba.