JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Thursday, July 12, 2012

^kek chez^

Semalam dengan semangat aku..pukul 8malam mulai membancuh semua adunan..then bakar selama 45minit..kemudian tunggu setengah jam sebelum sapu cream cheese..then last sekali tabur parutan keju..siap semua ngam2 pukul 12tengahmalam..huhuhu..kat bawah tengok gambar & baca caption ye..

Kek span yang telah aku tutupi dengan cream chez..

Kemudian tabur dengan parutan keju yang banyak..

Supaya nampak lebih cantik aku taburkan gula2 manik..

Close up..cantik tak??..

Potong kecil2 untuk dihidangkan..

Close up again..hihihi..


Resepi aku copy paste 4rm goole search yang aku dapat..

Resepi kek chez..

*A~Bahan2 untuk kek span:-

6biji telur ayam(2biji telur putih dibuang)-6kuning telur & 4putih telur
100gram gula halus
100gram tepung hongkong atau selfraising flour
60gram tepung jagung
50gram air sejuk
1sudu teh baking powder
2sudu makan ovelet
75gram mentega-dicairkan

*B~Bahan2 untuk cream chez:-

1buku phildephia cream cheese
1cawan susu manis

*Untuk hiasan:-

parutan cheddar 
gula2 manik atau apa saja untuk mencantikkan kek anda

*Cara2nya:-

1.pukul terlebih dahulu bahan (B)cream chez dan susu manis sehingga sebati..kemudian letak dalam peti ais..
2.campur semua bahan2 (A) kecuali mentega cair..putar sampai sebati dan kelihatan gebu..
3.setelah sebati masukkan mentega cair dan putar lagi selama 2minit..
4.tuang adunan dalam loyang yang telah disapu mentega atau telah dialaskan dengan kertas minyak..
bakar selama 45minit dengan suhu 150degree..api atas bawah..
5.setelah masak kerat kek ditengah2 menjadi dua..
6.sapu ditengah2 span sebelum mencantumkan kedua2 kek span..
7.sudah selesai sapu crem dikeseluruhan kek..bolehlah ditaburkan cheddar n hias apa saja..
8.kalau nak makan terus pun boleh tapi better simpan dalm peti ais sebelum dimakan..hihihi..


No comments:

Post a Comment