JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Tuesday, July 31, 2012

^puding karamel^



Puding karamel yang aku buat tadi..rasa pun sedap sangat..makan sejuk2 memang marbeles!!!...

posted from Bloggeroid

^puding karamel^

Tadi pagi pukul 10lebih start buat puding karamel untuk berbuka nanti..kami akan berbuka dirumah parent aku..

Bahan2 pun simple je..




Tapi paling utama kena buat gula hangus dulu..





Kemudian baru mula bancuh semua bahan2..





Then dah bancuh sebati..jangan lupa tapis dulu sebelum tuang dalam loyang yang berisi gula hangus tadi..




Kemudian kukus selama 45minit..





Dah siap masak tunggu puding sejuk baru diterbalikkan..




Senang je pun buat puding karamel ne..simpan dalam peti ais..makan sejuk2 baru mantap..




Banyak lubang2..hihi..takpelah..janji sodap..

P/s:-karang malam aku kasi tengok puding karamel setelah dipotong k

posted from Bloggeroid

^hadiah paling berharga^

Untuk anak dara kami satu2nya dalam family kecik kami,Elly..kami hadiahkan sesuatu yang berharga..walaupun kecil tapi ianya amat bernilai..




Harga tak jadi masalah yang penting ada kenangan untuk dia dari kami..




Anting2 untuk elly..harap2 elly dapat menjaha anting2 tu sampai dia dewasa..

posted from Bloggeroid

^shopping baju anak2^

Kemarin shopping again..rembat beberapa helai baju untuk anak2..bolehlah pakai semasa raya nanti tapi belum beli seluar panjang..hujung minggu nanti jalan2 cari seluar pulak..hihihi..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, July 30, 2012

^belated hadiah dari suami^

Dah lama tunggu dengan penuh kesabaran..henpun N95 pun nazak..tak boleh nampak apa pun sebab blackout..sekarang dah senyum lebar sebab apa yang hubby janji dah ditunaikan..

Alhamdullilah ;)

Published with Blogger-droid v2.0.6

^sekarang dah senang^

Memang sangat menyenangkan sekarang kerja aku iron baju banyak2..kalau takde kerja lain memang aku akan steam iron semua baju2 yang ada kecuali baju basahan & baju tidur..

Harga pun ok..brand philip $188..kadang2 hubby pun iron baju kerja sendiri sebab dah senang..hihi..

P/s;-kul 2lalu karang pegi jalan ke kedai hua ho manggis sebab nak guna voucher yang diberi..harap2 adalah harga murah sebab aku tau harga semua barang2 dimothercare n babeland agak mahal..kalau beli pun stokin kot..hahaha..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, July 29, 2012

^stok 4bulan^



Tadi jalan beli barang terus beli susu dugro coklat untuk zukhri..kami beli terus 1kotak besar..kat dalam ada 12bungkus..1bungkus berat 900gm..
Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, July 28, 2012

^syukur alhamdullilah^


Hanya ucapan syukur yang tak terhingga mampu kami ucapkan..dan berbanyak2 terima kasih kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah kerana telah mentitahkan keluarnya sara hidup bagi orang2 yang berkerja kerajaan..rakyat Brunei amat2 gembira dengan berita tersebut..

Hari ini bank BIBD telah pun terima gaji(payday) so ramai yang telah beratur dari pagi tadi..sekarang pun hubby telah beratur pun menunggu giliran jumpa atm..hahaha..senyum memanjanglah semua orang yang payday sebab hujan emas..

Alhamdullilah hubby terima gaji termasuk elaun sara hidup total semua mencapai Bnd 9k(rm18 ribu)..list2 yang patot dibeli pun sudah dicatat..memang panjang jugak list kami lakibini..yang penting kena selesaikan hutang dulu..kemudian barang2 anak..barang2 keperluan..

Oh ye jangan lupa bayar zakat..itu lagi pentingkan?? hihihi..ok lah kena siapkan semua kerjarumah dulu before jalan shopping..

p/s:- fikir2 vouncher mothercare n babeland mau beli apa ye??? tengoklah dulu...

^menu ramadhan ke-7^

Menu simple..soto daging,kek vico,air manisan buah lychee n buah kurma..

Bahan2 untuk dicampur dengan soto...

Soto daging...nyum3x...
Air manisan buah lychee..




Wednesday, July 25, 2012

^kerabat diraja~part 3^

HRH Princess Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah (HRH Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bolkiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, DOB: 16 March 1976) & Yang Amat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil (DOB: 28 Feb 1975) - Married on 14 June 2007

Yang Amat Mulia Pengiran Anak Abdul Hafeez bin Pengiran Anak Khairul Khalil, was born on March 18, 2008

Yang Amat Mulia Pengiran Anak Raihaanah Hanaa-ul Bolqiah Pengiran Anak Khairul Khalil, was born on January 6, 2010

^kerabat diraja~part 2^

HRH Crown Prince Haji Al-Muhtadee Billah (Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Haji Al-Muhtadee Billah, DOB: 17 February 1974) & Crown Princess Sarah (Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Isteri Sarah, DOB: 9 April 1987) - Married on 9 September 2004

Prince Muda'Abdul Muntaqim (Yang Teramat Mulia Pengiran Muda'Abdul Muntaqim DOB: 17 March 2007)

The Princess was born on January 2, 2011. 
YANG TERAMAT MULIA PENGIRAN ANAK MUNEERAH MADHUL BOLKIAH BINTI DULI YANG TERAMAT MULIA PADUKA SERI PENGIRAN MUDA MAHKOTA PENGIRAN MUDA HAJI AL-MUHTADEE BILLAH. 


^kerabat diraja~part 1^

HRH Princess Hajah Rashidah Sa'adatul Bolkiah (HRH Pengiran Anak Puteri Hajah Rashidah Sa'adatul Bolkiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, DOB: 26 July 1969 ) & YAM Pengiran Maharaja Setia Laila Diraja Shahibul Irshad PgAnak Hj Abdul Rahim (DOB: ) - Married on 15 August 1996

YAM Pengiran Anak Raheemah Sanaul Bolkiah binti Pengiran Maharaja Setia Laila Diraja Sahibul Irshad Pengiran Anak Haji Abdul Rahim (DOB: 28 December 1997)

YAM Pengiran Anak Hariisah Widadul Bolqiah binti Pengiran Maharaja Setia Laila Diraja Sahibul Irshad Pengiran Anak Haji Abdul Rahim

YAM Pengiran Anak Abdul Raqiib bin Pengiran Maharaja Setia Laila Diraja Sahibul Irshad Pengiran Anak Haji Abdul Rahim (DOB: 14 May 2002)

YAM Pengiran Anak Abdul Haseeb bin Pengiran Maharaja Setia Laila Diraja Shahibul Irshad Pg Anak Hj Abdul Rahim (DOB: 14 January 2006)

YANG AMAT MULIA PENGIRAN ANAK RAQEEQAH RAAYATUL BOLQIAH BINTI PENGIRAN MAHARAJA SETIA LAILA DIRAJA SAHIBUL IRSHAD PENGIRAN ANAK HJ ABDUL RAHIM(16 DECEMBER 2009)

^rumahku bertambah besar^

 No no no!!! bukan rumah kami tapi rumah aku 'THE VILLE'..sekarang kerap sangat aku main game ne..neighbour pun makin bertambah..kalau korang nak jadi jiran aku jom add akaun fb aku IIRA ONEFIVESIX JAMIZAN..jangan malu2 tau!

Sebelum..

Selepas

Tuesday, July 24, 2012

^the ville^


Ada sesiapa yang main the ville tak??kalau ada jadilah jiran baru aku..hihihi..

Anyone playing thiz game the ville??if yes please add me n be my neighbour..

Inilah kerja aku kalau takde kerja...jiran pun belum banyak lagi...kalau sudi jadilah jiran aku...korang add fb aku iira onefivesix jamizan...

^hari keempat^

Alhamdullilah hari ini kita telah berpuasa masuk hari yang keempat dalam bulan ramadhan...sepanjang berpuasa ne aku ok2 je...takde lemah badan tapi bersemangat buat kerja...anak2 aku Reehan & Azeeq juga berpuasa...Insyaallah masuk hari ini mereka berdua akan berpuasa penuh selama 3hari...sekarang pun mereka bangun untuk makan sahur...sengaja aku bangunkan awal pukul 3pagi sebab mereka akan kesekolah pukul 7pagi...pukul 6pagi mereka dah bangun untuk mandy,pakai baju n pakai kasut...semoga mereka akan tetap bertahan hingga akhir puasa...kat sekolahkan banyak dugaan takut kawan2 mereka tak berpuasa...dah pesan kat anak2 kalau ada kawan kasi makanan atau minuman jangan terima n cakap "aku puasa"...hihihi...kita memang kena latih anak2 berpuasa saat masih kecil supaya lama2 mereka akan terbiasa bila masuk saja bulan ramadhan...syukur mereka suka berpuasa...balik sekolah pukul 11.40pagi terus je mereka tukar baju...ambil bantal n selimut...baring depan tv n tengok rancangan yang mereka suka...kadang2 mereka tertidur sampai pukul 4petang...then bila dah bangun...main2 ngan Elly & Zukhri dalam bilik mereka...pukul 5.30petang aku suruh mereka mandy...tengok lagi rancangan yang mereka suka lepas mandy sampailah waktu hendak berbuka...walaupun mereka lapar...semasa berbuka memang sopan je takde lahap pun...berbuka selepas baca doa berbuka yang ada dalam tv...makan kurma,minum air n seterusnya makan...bila dah kenyang tengok tv lagi...macam tulah rutin harian mereka selama berpuasa ne...syukur alhamdullilah mereka bersemangat hendak berpuasa...k chow...selamat berpuasa buat umat muslim...

Saturday, July 21, 2012

^kurma kurnia peribadi KDYMM^

Yang diatas kurma kurnia tahun lepas...yang dibawah kurma kurnia tahun ini...

Yang kiri kurma kurnia tahun lepas...kanan kurma kurnia tahun ini...

Alhamdullilah seperti tahun2 sebelumnya dapat kurma kurnia peribadi KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah...Tahun ini dapat 6kontena...banyak tu...yang tahun lepas pun belum habis lagi...nasib baik kurma ini takde expired date...hihihi...nanti2 bolehlah buat kek kurma or cucur kurma...Insyaallah kalau rajin...k Selamat berpuasa semuanya...

^takziah^


Sedih bila dapat tahu perkara macam ini apalagi bila 1st ramadhan...Sultan Brunei juga turut berdukacita...Baginda seorang yang perihatin juga turut bersama semalam menanti jenazah dihantar ke pangkalan angkatan TUDB dirimba...6orang kehilangan jiwa...Innallilah...sama2 kita mendoakan semoga roh mereka dicucuri rahmat...Amin...

Friday, July 20, 2012

^apam terakhir sebelum puasa^







Apam terakhir aku buat tadi petang...apam strawberry...filling nutkoa sejenis macam nutella...nutkoa lagi murah dari nutella...harga nutkoa $4.99...nutella $6.99...mahal $2...hihihi...cantik tak apam strawberry aku???pujilah sikit...nanti bagi apam seketul tu sahur karang ;p

^renungkanlah^


Thursday, July 19, 2012

^simple tapi mereka suka^

Menu lunch hari ini so simple sebab takde mood nak masak...walaupun simple alhamdullilah hubby n anak2 suka makan...senyum memanjanglah daku ;)

Nasi goreng sayur campur untuk anak2...

Nasi goreng lada thailand...cukup pedas untuk hubby & aku...kami memang suka makan pedas2

p/s:- apa menu lunch korang??

^potong kek & small bbq^

Hari isnin yang lepas 16hb planning nak buat small bbq n semuanya menjadi..hihihi...kami anak beranak je pun sebab bajet kurang tuk panggil family2...just for fun je nak bbq with our kidz...see the picture n read the caption..

take a picture before potong kek...

potong jangan tak potong...suka2 dia je nak potong ;p

arang yang baru mulai dihidupkan...saja je pakai sedikit arang...

sayap ayam & kambing yang sudah di perap ngan halia n sauce barbeque...

yang panas ditengah2 je...udang sengaja diletakkan ditepi...hahaha...

bila ayam dah masak so letak udang ditengah2...

Walaupun simple tapi alhamdullilah kami anak beranak suka...habis licin!...birthday yang tak berapa meriah sebenarnya tapi itulah kehidupan yang tak seberapa yang mampu (bajet non ado)...takkanlah nak sambut dengan meriahnya setiap menyambut birthday...sambut sendiri2 pun terlebih meriah sebenarnya...hihihi...


P/s:- hari ini akan tengok anak bulan...rasa2 nampak ke tak???...just wait n see the result this night...