JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Saturday, September 28, 2013

{My crepe}

Kemarin aku try buat crepe..aku buat crepe kastard durian sebab aku belum beli whipping cream n isi durian..so mula2 nak bancuh bahan2 untuk buat kulit crepe..rasa macam tak percaya je bila tengok bahan2 yang agak simple tu..

 Bawah ini aku copy bahan2 untuk buat kulit crepe:

 *3 sudu teh gula halus
 *3 sudu teh tepung ubi
*1 sudu teh tepun jagung
*1/2 sudu teh tepung gandum
 *1/2 sudu teh mentega cair
*4 biji telur size c(kacau sedikit)
*95 ml air
*1/2 esen vanila

 Cara2nya:
 *Satukan gula,tepung ubi,tepung jagung,tepung gandum dalam mangkuk..
*Masukkan mentega cair..gaul rata..
*Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit..kacau rata hingga sebati..
*Lepas tu tuang air serta masukkan esen vanila..
*Panaskan non-stick pan..
*Tuang sesenduk dan gelekkan non-stick pan agar bancuhan tepung merata..
*Jangan nipis jangan tebal ye..
*masak hanya permukaan dibawah saja..bila dah ada gelembung sedikit bolehlah di angkat..siap.. 

Untuk fillilng pulak korang boleh gugel sendiri ye..hahahaha.. Kat bawah hasil crepe durian yang aku buat..


1st buat nampak kurang cantik tapi sedap..


2nd buat kulit crepe kemas n licin..

Tak sabar tau nak buat crepe durian yang betul2 guna whipping cream n isi durian..pernah makan sekali..mahal woo 6pcs $5..kalau buat sendiri puas hati makan..dapat buat banyak2..kalau dah terliur nak makan n pandai buat sendiri better buat dari beli..betul tak??..lainlah kalau tak pandai buat bolehlah beli tutp mata..hahaha..

*p/s~Dah masuk seminggu baru ada mood nak update blog..dasar pemalas betul..huhuhu..

No comments:

Post a Comment