JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Saturday, November 30, 2013

{Hanya pinjaman dari Allah selama 11 minggu}

Sambung lagi..entry ini agak panjang ye..

Doc dah sampai..tanpa buang masa nurse jill ambil besi mulut itik..dan doc buat pap smear kat bawah..teruk sangat kena korek2 kat bawah tu..doc india okey..lepas dia korek2 terus dia ajak buat ultrasound..tak dapat jalan kena pakai wheelchair..pakai pad pun kepit je dengan paha..

Sampai dalam bilik tu terus kena scan dari bawah..lama tul kena scan..doc cakap kantung masih ada..kena tunggu dan lihat macammana nanti..dah selesai aku terus d hantar ke katil 12..jam pukul 11pagi..semua katil penuh dengan pesakit..ada jugak kes yang sama macam aku..huhuhu..

Jam 12 tengahhari macam biasa d hidang nasi serta lauk untuk lunch tapi untuk pesakit jelah..hihihi..oh ye..hubby kena balik sebab dia balik rumah packing barang2 untuk aku..so aku tinggal sendiri..nasib baik aku dapat kawan sebelah katil yang peramah..nama dia zakiah..tua 3 tahun dari aku..anak dia dah bujang lelaki 18tahun..anak paling kecik 5tahun..dia kena detect darah putih tinggi serta ada kuman dalam perut..hari2 dia kena telan 9biji ubat yang berlainan..aku sebiji pun susah nak telan..huhuhu..

Kemudian jam 2petang aku d datangi lagi oleh doc india..dia tanya ada choice nak pilih..nak masuk ubat or d&c terus..aku pilih buat d&c je terus..dia cakap okey..doc suruh aku posa jam tu juga..okey je..doc cakap akam buat d&c dalam pukul 6petang..nak tunggu jam tu berjalan memang agak lambat..balik2 aku keluar masuk toilet..huhuhu..

Bila dah hampir 6petang tiba2 perutku memulas..ari2 terasa sakit sekali..kemudian keluar lagi darah membuak kat bawah tu..aku suruh hubby panggil nurse..masa tu bapa,mama,adik aku serta ank2 aku elly n zukhri ada datang melawat aku..aku hanya mampu baring je ketika itu sebab darah keluar dengan cepat..nurse tutup tabir n check pad aku yang sudah full..heavy flood kata nurse jill..doc india yang awal tadi discuss ngan doc india pakar..dorang discuss macammana..

So bila dah discuss..doc cadang nak check dulu guna mulut itik..nurse jill ambil wheelchair n aku duduk..aku tengok katil aku penuh dengan darah..huhuhu..masuk lagi kebilik rawatan..terus buat pap smear tapi kali ini lagi sakit aku rasakan..doc korek2 dengan batang panjang..sakit yang teramat sakit..macam nak tendang je doc tu..huhuhu..memang agak banyak ketul2 yang keluar..darah pun banyak yang mengalir dari katil sampai basah lantai oleh darah..lama juga kena korek2..kalau d ingatkan memang meremang bulu romaku..hmm..ketul2 darah ku d ambil sedikit untuk d hantar ke makmal..

Dah siap korek2..doc ajak buat ultrsound lagi..aduhai penat tak terkata sebab dah berapa kali ulang alik dari bilik rawatan kebilik ultrasound..lepas scan doc cakap ada 2.4cm yang tertinggal d dalam..so kena buat d&c terus..sebelum tu aku pegi toilet dulu sebab nak kencing..sakit woo bila kencing..tak terungkap dengan kata2..

Jam 8.10malam aku d sorong mengunakan katil khas menuju ke bilik operation d tingkat 1..seram sejuk bila masuk ke bilik ot..itu kali kedua aku memasuki bilik ot..dulu penah masuk masa oral operation tahun 2009..dah siap becuci dalam pukul 9lebih malam..sebelum d tolak masuk wad semula aku d pantau dulu dalam bilik ot sebab tekanan darah aku rendah n graf tak cantik..aku yang kesejukkan dalam tu memang mengigil habis..dah guna selimut wap pun tetap sejuk juga..alahai..

Dah tekanan darah aku stabil baru d tolak balik masuk ke wad..aku sempat tengok hubby,anak2 aku serta adik aku ,tikah dan suaminya masih setia menunggu aku..bapa n mama aku kena balik awal sebab dah akhir sangat untuk tunggu aku dalam ot..

Bila dah sampai ke wad n terus ke katil aku memang tak terdaya bangun sebab aku d bius separuh badan..sedar memang sedar tapi oleh kerana mengigil sejuk aku tak dapat nak buat apa..aku guna 3 selimut sekaligus tapi tetap sejuk..huhuhu..

Tak lama lepas tu hubby kena balik sebab dah habis waktu melawat jam 9.30malam..sedih tengok anak aku zukhri balik..muka dia pun sedih tengok aku..huhuhu..

Kaki memang agak kebas macam semut2..aku cuma mampu gerakkan ujung kaki je..alahai..memang seksa zahir aku..dalam pukul 2pagi baru aku dapat gerakkan seluruh pinggang n kaki aku..so aku tukar position tidur aku iaitu tidur menyenget atau mengiring..yelah badan dah kebas sebab selama 6jam tidur dengan position melentang..sakit badan tau..hihihi..

Aku dah redha dengan apa yang berlaku..aku sudah dapat terima semua ini..bukan rezeki kami untuk kami menimang cahayamata lagi..mungkin ada hikmah di atas apa yang berlaku..hanya tuhan yang tahu..

Esok bulan baru..bulan december..semoga bulan december aku akan dapat memulakan hidup baru dengan lebih ceria dan akan lebih berhati2 dengan kesihatanku sebab aku ada mengalami kurang darah lepas `becuci`..

K lah taknak sedih2 lagi..dah habis ceritaku yang sedih ini..esok aku cerita yang happy k..

posted from Bloggeroid

Thursday, November 28, 2013

{Keguguran}

Hari minggu 17hb pukul 6petang tiba2 aku terasa seperti nak membuang sesuatu dari bawah..pegi toilet dengan sakitnya memang ada benda yang keluar dari bawah tapi macam ketul2..kemudian aku rehat jap lepas cuci semua..then sakit memulas datang lagi so pegi toilet kuar lagi ketul2 seakan2 hati ayam yang sudah hancur..sampai aku pitam sekejap terus panggil hubby aku yang sedang asyik tengok tv..so suruh hubby cucikan toilet yang penuh dengan darah..hubby memang ada ajak aku oegi hospital malam tu tapi aku degil cakap esok jelah..jam 11lalu baru rasa reda sikit kat ari2 sebab taruh minyak sikit..berpeluh2 aku malam tu padahal kipas on paling slow je pun..aduhai..

Pagi kul 6 pagi aku suruh anak2 packing baju sendiri..baju elly ngan zukhri hubby yang tolong sediakan..aku tukang susun baju dalam beg ja sebab tak larat..pening semacam je kepala pagi tu..mbe darah dah kurang sebab semalam heavy bleeding..huhuhu..

Lepas hantar anak2 kerumah parent aku..aku serta hubby zoom ke hospital..hubby hantar aku ke emergency room sementara hubby parking kereta kat tempat berbayar parking..lepas hubby daftar n bayar $1 terus je aku disuruh baring kat katil d emergency..kat sana aku d ambil darah n cek urine..serta d drip air kat tangan..lemah je rasa aku masa tu..

Tak lama lepas tu aku d hantar ke wad 12 untuk pemeriksaan lanjut..sampai d sana terus masuk ke bilik rawatan..tunggu doc datang sambil d tanya pelbagai soalan oleh nurse wad 12..nurse jill paling peramah..yang lain pun peramah n baik tapi aku suka nurse jill..hihihi..

Tiba2 kepala pening..esok aku sambung ye..

posted from Bloggeroid

Wednesday, November 27, 2013

{At ward 12}

Sambung entry yang lepas..sampai d wad 12 terus masuk dalam bilik rawatan.menunggu doc selama 15minit baru kena check up..lepas tu doc buat pap smear kat bawah n bagitau memang banyak sangat bleeding dalam tu..lepas tu doc seluk guna tangan n tekan ari2..huhuhu..

Lepas je kena seluk doc cadang nak buat ultrasound..so pakai pad terus masuk kebilik ultrasound..dah check semua doc bagitau kantung memang ada tapi baby takde.sedih memang sedih tapi aku hanya mampu berserah dan pasrah..doc bagi masa seminggu untuk tengok perkembangan samada baby ada atau dah gugur dengan sendirinya..doc bagi perjanjian 20hb november untuk datang balik buat ultrasound..

Balik rumah rasa lemah sangat..hubby pun sedih bila dengar berita tu n cakap "takpe,mungkin itu bukan rezeki kita..sabar ye"..aku hanya mampu berdiam..

Later aku sambung lagi ye..chaw!

posted from Bloggeroid

Sunday, November 17, 2013

{Sambungan tragedi dibulan november}

Aku sambung cerita lagi ye..

Sebelum decide pegi hospital wassup hubby bagitau nak check up..hubby pun try tanya pegawai untuk minta kebenaran keluar..nasib baik pegawai hubby ok2 je..so dalam pukul 2lebih hubby pun sampai rumah tapi aku tak ditemani hubby ye sebab aku suruh hubby jaga anak2 kat rumah..aku ditemani birasku yang sentiasa worry about me..tenkiu my biras..

Dekat pukul 5petang kami sampai dihospital..daftar n tunggu giliran..pukul 7lebih baru aku dapat katil kosong kat emergency..ramai giler patient masa tu..aku pasrah jelah menunggu walau dalam hati teringin sangat nak balik..biras aku setia menemani aku disisi..chewah..

Pukul 8lebih baru aku didatangi oleh seorang doktor bertanya sakit apa..aku bagitaulah bleeding tak henti2..doc tanya are u pregnant..mestilah aku jawab yes..doc tanya lagi anak keberapa..aku jawab yang kelima..doc tanya lagi soalan yang tak logika..single or married?..giler ko tanya macam tu..mestilah dah kawin doc..tapi takdelah aku macam tu..just jawab yes je..doc check tekanan darah aku..semua okey..

Serius wei i tell u..kat dalam emergency room tu yang sihat pun boleh jadi sakit sebab sejuk sangat..aku dah tergetar2 dalam tu..muka pucat tangan pun pucat..selimut hospital tak tebal mana pun..huhuhu..

Tak lama datang nurse boy nak ambik darah..still young..mula2 dia try kat tangan aku sebelah kanan..dia try tak dapat2..dia cakap urat aku halus..so pindah tangan sebelah..lebam okey tangan kurus aku..huhuhu..



Dia cucuk lagi tangan sebelah kiri still tak dapat ambik darah juga..so pasang drip air je..last2 dapat ambik darah kat tengah2 tangan..oh aku tak pandai explain okey..harap korang fahamlah ye..hahaha..sakit tau kena cucuk jarum..dahlah jarum besar..huhuhu..

Oh ada cerita lucu tau..semasa nurse boy tu ambik darah aku tu yang selama 10 ke 15minit..bila dia dah selesai berpeluh2 dia..hahaha..korang bayangkan betapa rumitnya dia ambik darah aku sampai berpeluh2..biras aku gelak je tengok..baru 1st katanya tengok..padahal kat dalam tu sejuk semacam..hahaha..maybe aku kesejukan kot sebab tulah dia susah nak ambik darah aku..

Dah siap semua aku diarah duduk dalam wheelchair sebab dihantar ke wad 12(wad sakit puan)..sambil menunggu kena hantar tu sempatlah aku snap gambar aku..ramailah juga yang tanya kenapa aku kat wad 12..huhuhu..



Okeylah kena stop dulu ye..dah panjang lebar ne..sabar ye esok aku sambung lagi..
posted from Bloggeroid

Thursday, November 14, 2013

{Tragedi dibulan november}

Takde tragedi oktober okey..nak cerita sebenarnya tapi aku cerita ada part2 k..

Last aku datang bulan 1st september..sepatutnya aku datang bulan lagi hujung bulan september..tapi tak datang2..so buat upt sendiri dirumah..ada dua line..tapi masih lagi agak2 kabur line no.dua tu..

Seminggu lepas tu aku buat lagi upt..sama juga sebelum ne masih kabur..lepas tu sebulan aku check lagi baru clear nampak dua line..terang yang amat..rasa happy,teruja semua ada walaupun bakal menjadi anak yang kelima..

Bila dah masuk 11minggu tiba2 aku mengalami bleeding yang agak banyak tapi takde ketul2..just bleeding macam datang bulan je..aku buat ignore je sebab dalam fikiran aku mesti aku sangat letih kot..yelah aku buat kerja non stop dari pagi sampai petang..

Dah dua hari berlalu aku still lagi bleeding tapi takdelah heavy flow..just kuar sikit2..last2 atas desakan my mum, my sisters n my fb fren..aku serahkan diri pergi ke hospital ripas untuk check kenapa aku bleeding..huhuhu..

Oklah esuk2 aku sambung cerita ye..mata aku berat sungguh..nak tidooo..hihihi..papai..

posted from Bloggeroid