JellyPages.com

WANIRA'S FAMILY

WANIRA'S FAMILY

Tuesday, December 31, 2013

{Limbang-temburong-sundar lawas}

Kemarin pagi pukul 6pagi dah bangun..kejutkan anak2 suruh mandi..dah siap semua kami bertolak kerumah mertua aku sebab mum in law aku ikut..kami tolak dari rumah mertua pukul 8lalu..kami sampai sana pukul 9lalu..kejap je kat imigresen coz kereta tak panjang..relax..sampai d limbang kami singah tukar duit dulu..kemarin Bnd100-Rm255..kami tak tukar banyak sebab dah ada duit lebih semasa kami ke miri..pastu kami ke public bank sebab mil aku nak ambik duit..dah siap semua kami terus zoom ke temburong..konon2 nak ke mini zoo tapi hampeh tak buka langsung..hmm..oklah aku tempekgambar ngan caption je ye..maaf ye gambar tak tentu susun..hahaha..


Ehan n Elly d kilang pasu...
Dalam kereta...
Semasa d awat-awat sundar lawas...

D tamu temburong...
Menunggu mil ambil duit d public bank...
Jambatan temburong yang sudah siap...
Jambatan temburong yang tak berapa panjang..
Semasa d tamu temburong..
D rumah sepupu mil d sundar lawas..
Sempat lagi tidur drumah nenek anjang..
Yang ini pulak d kilang pasu sebab mil nak beli pasu..
Ok habis dah cerita..hahaha..


{Sakit mata}

My lil boy kena sakit mata yang agak teruk..aku dah kena sebelum dia..sebelum aku,anak2 aku dah kena..yang kena dulu Elly..pastu Azeeq..then Reehan..

Mata aku yang di detect infection virus..huhuhu..

Ubat gel untuk disapu bawah kelopak mata..pakai sekali dah baik..harga jangan cakaplah..tutup mata bila bayar..huhuhu..

Mata sebelah kiri zukhri yang sepet..merah..serta berair..

Sempat snap gambar sebelum jumpa doktor..kami keklinik swasta d hart klinik..

Muka bosan menunggu..hahaha..

Inilah ubat mata untuk zukhri..

{ke miri}

Sabtu yang lepas kami anak beranak ke miri..bangun seawal jam 4.45pagi..tolak dari rumah pukul 5.45pagi..sampai di imigresen pukul 7.30pagi..kereta dah bederet panjang 2km sebelum masuk imigresen..huhuhu..memang ramai yang turun ke miri sebab kebanyakkan ibubapa mau beli barang sekolah untuk anak2..termasuklah kami..

Sampai di bandar miri kami tukar duit ditempat yang biasa..Bnd100 jadi Rm257..


Rm1000

Dah tukar duit kami jalan2 disekitar kawasan bandar miri..aku rembat beg sekolah azeeq je pun..

Beg sekolah rm29.90

Then kami jalan2 ke imperial hotel..disana takde beli barang..just tengok2 je..hihihi..pastu kami singah ke parkson..kami parking jauh sangat dari parkson sebab orang besesak2 mau kesana..penat kaki i..hahaha..tiba disana kami makan di kfc..lepas makan kami round2..kat sana aku beli baju elly dengan bedak anakku..

Baju elly..powerpuff girl Rm25

Bedak untuk zukhri..

Dah puas round di parkson kami singah ke boulevard lagi..kat sana aku beli baju anak2 sebab kebanyakkannya murah..terutamanya jenama kiko..kalau kat brunei mahal gila..huhuhuhu..

Baju anak dara aku..

Baju Al's boy..


Seluar jean elly..


Baju Al's boy..
Harga yang murah..kebanyakkan baju dorang semua harga Rm20 je..Tak sampai Bnd10..kalau di brunei harga takde yang murah bawah Bnd10..semua brand KIKO..

Lepas dari boulevard kami ke tempat yang disukai ramai..hihihi..EMART..hahaha..sebab kat sana barang lagi murah..

aku sempat rembat barang aku dua macam je pun..


Cover flip tuk samsung note aku..Rm40
Beg yang dah aku intai Rm30..
Hubby pulak belikan reehan beg sekolah..

Rm35..

Sebelum kami balik kami singah ke mc'donald beli makanan..ramai juga yang beratur..tunggu selama setengah jam baru dapat order..alahai..lenguh kaki berdiri..

Kami sampai di imigresen pukul 6lebih malam kot..tak ingat sebab dah pening arr..hihihihi..ok nanti aku cerita lagi semasa kami di limbang,temburong n sudar lawas..papai..




{Resepi kek sarang semut}

Bahan-bahan:-

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
2 camca teh soda bikarbonate
4 biji telur
2 camca besar mentega

Cara membuatnya:-

Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.masukkan air panas dan kacau hingga cair.(hati-hati semasa memasukkan air sebab gula akan meletup2)..
kemudian masukkan mentega,kacau dan sejukkan..
pukul4 biji telur sehingga kembang dan pekat.masukkan susu pketa manis dan kacau sebati.
kemudian ayak tepung dan soda bikarbonate.masukkan sikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi.akhir sekali masukkan gula hangus tadi.kacau rata.
tuang adunan dalam loyang 7"x7"dan perap adunan selama 2-3jam..bakar dalam 45minit dengan kepanasan 150f..

Resepi ini aku dapat dari guge..

Monday, December 30, 2013

{Ke Limbang sarawak}



Hari ini kami jalan2 ke limbang tapi before ke limbang kami mau balik ke temburong dulu..mau ke batang duri tengok binatang dsana..dah lama hajat mau kesana tengok binatang bawa anak2..hihihi..

Banyak betul cerita yang nak d kongsikan sebenarnya tapi oleh kerana takde masa so nanti2 lah aku share..

Esok last tahun 2013..sedih pulak rasanya bila nak masuk tahun baru..banyak kenangan manis d tahun 2013..huhuhu..

posted from Bloggeroid

Tuesday, December 24, 2013

{Kek sarang semut}

Baru pertama kali buat kek sarang semut sebab tiba2 teringin sangat mau makan..nasib baik semua bahan2 dah ada..hihihi..

Bahan2 yang di gunakan tak banyak..cuma ada 7bahan je..telur,tepung gandum,gula,susu manis,soda bikarbonate,butter dan air..

Rupa kek yang dah siap di bakar...
Nampak tak sarang semutku??..hihihi..

Sedap makan panas dengan secawan teh..fuh..nikmat..
Esok nak buat apa ye..jom cari resepi..

posted from Bloggeroid

{Hadiah suprise dari hubby}









Suka sangat dengan hadiah yang hubby aku bagi..harum semerbak wangi setaman..hahaha..kalau yang spray tu aku pakai semasa kat rumah..yang roll on aku guna untuk jalan2..kalau habis nanti aku suh hubby belikan lagi..hihihi..

Untuk hubby aku dah fikirkan apa nak bagi untuk dia tapi tunggu bajet..i kan tak kerja..so tiap bulan hubby bagilah poket money..dengan poket money tu lah aku belikan dia hadiah..syukurlah sebab hubby aku kerja tetap dengan kerajaan..dah masuk 15 tahun hubby aku jadi askar..dalam masa dua tahun lagi hubby aku akan pencen 18tahun..tak sangup dah dia nak kerja sebab badan dh tak steady macam dulu..sakit pinggang datang dan pergi..huhuhu..tapi takpelah sebab habis kerja ada pencen..takyah nak risau2..

Apa yang aku melalut ne..wakakaka..sabo jelah..

Monday, December 23, 2013

{Jollibee}

Masa 21hb yang lepas hubby ajak kami anak beranak makan di jollibee kiulap sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke 10 tahun..mula2 tanya anak2 nak makan kat mana semasa dalam kereta..sorang jawab mc'donald..sorang jawab kfc..sorang g jawab ideal..pastu aku cakap dah muak makan kat sana..so hubby decide lunch kat jollibee ja..ok set..oh kami lunch dalam pukul 2petang lebih..hahaha..





Itulah menu kami untuk lunch..kenyang jugak anak beranak..kami memang jarang makan kat jollibee sebab harga agak mahal..huhuhu..lepas lunch kami pergi ke milimewah beli barang dapur sedikit..beli ayam n sayap ayam juga..hihihi..

p/s:-Ada suprise dari hubby aku sempena ulangtahun kami..esok aku cerita ye..papai..



Saturday, December 21, 2013

{21.12.2013}

Hari ini sudah pun masuk 10tahun usia perkahwinan ku dengan hubby..Syukur alhamdullilah..



posted from Bloggeroid

Thursday, December 19, 2013

{Lawat my sister}

At 1st class d ripas..


sempat bergambar dalam kereta sebelum bertolak ke ripas


With my baby fruit..Hafiy Qusyairi..ohh..my dobel chin sudah kelihatan..hahaha..


Sedapnye tengok baby tidur..rasa nak bawa balik..tidur sama-sama..


Muka baby sama persis ngan muka mamanya..anak my sis intan yang bongsu..anak dia semua hero2..hihihi..

Wednesday, December 18, 2013

{Si merah manis}



Kawan hubby yang bagi..isi yang tebal..manis..bila makan tak mau berhenti..hihihi..aku ngan hubby je yang makan sebab tak mau bagi anak2 sebab anak2 tak sihat..huhuhu..

posted from Bloggeroid

Tuesday, December 17, 2013

{Tumpi}



Tadi bekfaz sama anak2 makan tumpi ngan susu manis je..aku dapat makan sikit..selebihnya anak2 dah kebas dulu..takpelah kan..asal anak2 dah makan n kenyang aku suka tengok..tak sia2 aku menguli tepung dengan penuh rasa cinta..hihihi..

Japgi mau masak tuk lunch tapi belum lagi terfikir mau masak apa..huhuhu..

posted from Bloggeroid

Monday, December 16, 2013

{My new babyfruit}

Kemarin 15/12/2013 adik aku Intan175 telah selamat melahirkan baby boy melalui pembedahan c-zer..baby dilahirkan jam 6.42 pm..


Berat baby 2.82kg..


Baby mengamuk semasa nurse pakaikan baju sebab baby lapar..hihihi


Bapa baby sedang mengazankan baby..


Nenek baby pun ikut mendoakan baby juga..


My sister selepas siap pembedahan..kena tambah darah juga sebab kurang darah..


Baby boy dikerumuni oleh peminat2..hahaha..

Selamat berpantang buat adik aku,Intan..

posted from Bloggeroid